yle.jpg

 

Suomen joukkoviestimet ovat aina hampaissani. Eikä syyttä. Ne pitävät roolinaan olla "vallan vahtikoiria", mutta samalla ne haluavat olla vallankäyttäjiä. Melkoinen ristiriita, joka voitaisiin poistaa, jos näillä itsensä tuomarin pallille nostaville viestintälaitoksille olisi vastavoiman vastavoima - vahtikoirien kettinki, joka pitää räksyttävän rakin kiinni.

Kannatan sananvapautta, joten en haluakettinkiä, eli sananvapauden rajoittamista.

Mutta - rajoituksia tai ei  - on ainakin yksi instanssi, jonka toivoisin noudattavan tasapuolisuutta raportoidessaan yhteiskunnallisista ilmiöistä. Yle on koko eduskunnan hallitsema koko kansakunnan äänitorvi. Se ei saisi olla puolueellinen ja pelata esimerkiksi presidenttipeliä.

En ehdota Ylen toimien rajoittamista, mutta sen hallintoelimet voisivat luoda Ylelle linjan, joka vastaisi paremmin Suomen kansalaisten kokonaisuutta eikä vain Yleen palkattujen toimittajien omia, useimmiten kallellaan tiettyyn suuntaan olevia näkemyksiä. Enemmän objektiivista tietoa, vähemmän yhdensuuntaista polilittista demagogiaa.

Tällä kertaa "tietty suunta" on yhtä kuin "Pekka Haavisto presidentiksi".

Yle julkaisi kuin sattumalta eilen, eli sopivasti juuri ennen sunnuntain vaalipäivää jutun otsikolla "Avoimesti homoseksuaalisia valtionjohtajia on jo monessa maassa – katso lista".

Artikkeli tuli vähän sen jälkeen, kun Haaviston kannattajat mölisivät, kuinka väärin oli, että yksittäinen Ylen toimittaja oli nostanut kissan pöydälle, eli kertonut Suomessa olevan paljon äänestäjiä, jotka eivät äänestä Haavistoa hänen homopuolisonsa vuoksi.

Yhdyin itse sananvapauden puolustajien ajatukseen: totta kai asiasta saa puhua, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, hyväksyykö toimittaja tai kukaan muukaan homojen avioliiton. Kyse oli suuren ryhmän äänestyskäyttäytymisen analysoinnista.

Ylen eilinen artikkeli oli kuitenkin toista maata. Siinä ei analysoitu presidentinvaaleihimme liittyvää yleistä ja laajaa ilmiötä. Ei ole tullut gallupeissa tai muualla esille, että suuri osa kansasta äänestäisi Haavistoa siksi, että monissa maissa on homo valtionjohtaja. Miksi siis juttu julkaistiin?

Yle julkaisi jutun antaakseen tukea ajatukselle, että homous on OK valtion johdossa. Ja siitä on tietenkin suora polku siihen, että Yle tuki artikkelillaan toista, homoseksuaalia, presidenttiehdokasta - ilmeisen pelästyneenä siitä, että niin monet pitivät sitä vahvana esteenä äänestää Haavistoa.

Ja tämä on väärin, nimenomaan meidän kaikkien yhteiseltä Yleltä.

--

Ettei lukijalle jää epäselvyyttä, voin kertoa, että minulle sopii vallan hyvin homo presidentti ja samaa sukupuolta oleva puoliso. Kommenttini koskee vain Ylen toimintaa. Haluan olla vahtikoiran vahtikoira.

Lukija saattaa epäillä, että en ole oikeassa. Kirjoitan siksi vielä erään lisäyksen.

Jos Yle haluaa pohtia, minkälaisia valtionjohtajia on eri maissa, ja verrata tuloksia Suomeen, oikein hyvä. Kannatan tällaisia kirjoituksia.

Mutta Yle julkaisee vain yhden tällaisen artikkelin, nimenomaan homo-aiheesta - käydäkseen omaa vaalikampanjaansa. Enemmän oikeastaan kiinnostaisi nähdä esimerkiksi artikkeli, jonka otsikko olisi "Korkeasti jopa tohtorin tasolle koulutettuja valtionjohtajia on monessa maassa - katso lista".

Tällaista juttua emme tule näkemään. Se johtaisi ajatukset toisen ehdokkaan, Alexander Stubbin, paremmuuteen.