saakartta.jpg

Heti joulusesongin välipäivien jälkeen tulivatkin välihousupäivät, mikäli pelotteleviin uutisiin oli uskomista: pakkanen väijyy nurkan takana, tulee ja murskaa meidät. Jopa 50 astetta!

Villahousut ovat epäseksikkäät, mutta tarpeelliset. Mutta oliko 50 astetta liioittelua?

Oletko nähnyt sääkarttoja eri maista ja eri ajoilta? Ne ovat kuin tilastoista tehdyt kuvaajat, joilla pystytään suggeroimaan ihmisessä milloin mitäkin reaktiota. Jos kartassa on syvän sininen pakkasrintama eikä vain haalean sininen, vaikutus on suurempi. Helteestä pelotellaan tulipunaisilla matoilla.

Samaa sukua ovat kuvaajat, joiden asteikko on valittu kertomaan karu totuus, joka on kuitenkin tosiasiassa vain suhteellinen totuus. Kahden asteen ilmaston lämpeneminen  sadassa vuodessa näyttää hurjalta, jos lämpöasteiden skaala on vain kymmenen astetta eikä esimerkiksi viisikymmentä. Samoin sata vuotta vaikuttaa lyhyeltä ajalta, jos se puristetaan pieneen tilaan.

En tiedä, missä viidenkymmenen pakkasasteen raja menee rikki lähimpien päivien aikana. Ei ainakaan Helsingissä eikö Utsjoella, joissa pakkanen pysyy yölläkin maltillisessa (joskin hyytävässä) parissa kymmenessä asteessa.

Näin meitä ohjataan milloin mihinkin suuntaan. Eikä kyse tietenkään ole vain säätiloista vaan niin monesta muustakin asiasta, erityisesti leikiteltäessä numeroilla.

Uhkaavat lakot ovat taas uutisissa. On ollut paljon puhetta siitä, pelkäävätkö ammattiliitot asemansa rapautumista jäsenmääräkadon johdosta. Katsotaanpa muutamia tilastoja.

SAK ilmoittaa verkkosivuillaan, että sillä on n. 800 000 jäsentä (SAK:n liittojen kautta).

Vuosi sitten Iltasanomat julkaisi jutun, jonka mukaan liittojen jäsenmäärät romahtavat. Jutun tukena oli dramaattinen kuvaaja, joka näytti, että vuosi sitten jäseniä olikin vain 500 000!

Alle kuukausi sitten Kokoomusta lähellä oleva Verkkouutiset ihmetteli näitä kovin erilaisia lukuja ja sai vastauksen SAK:lta. Ero luvuissa perustuu erilaisiin laskentakaavoihin, meitä valistaa SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.

Mitäpä pitäisi meidän tavallisten tallaajien siis ymmärtää asiasta? Pitäisi vielä saada näyttö pitemmän ajan jäsenkehityksestä sekä siitä, minkä laskentakaavan mukaiseen numeroon SAK:n valta suomalaisessa yhteiskunnassa perustuu.

Ja tietenkin pitäisi osata arvioida, onko trendi tosiaan se, että työn laatu on muuttunut ja muuttumassa sellaiseen suuntaan, että perinteinen ammattiyhdistysliike ei ole työntekijälle enää yhtä tärkeä kuin ennen. Mennään pelkkään työttömyyskassaan tai tunnetaan, että vanha työnantaja-työntekijä -taistelu ei ole enää mitenkään tärkeä asia.

Eli toisin sanoen: uhkaako 50 asteen pakkanen nyt työntekijöitä vai koko Suomen taloutta? Vai onko sittenkin tulossa suojasää. Siihenkin löytyy numeroita…

Minua harmittaa, etten kirjoittanut ennustustani alkusyksystä. Mietin nimittäin jo silloin, että vasemmisto pyrkii piakkoin lakoilla aiheuttamaan yksinkertaisesti sekaannusta ja lisävaikeuksia maallemme. Syynä tähän ilkeilyyn on tietenkin, että katsotaan jo seuraaviin eduskuntavaaleihin. Ja tärkeintä – näin ajattelin – on tietenkin omien puolueiden kannatus, jota lakoilla kuvitellaan lisättävän, eikä suinkaan koko maan paras, mukaan lukien työntekijöiden vakaampi taloudellinen asema.

Lakot+lama on nimittäin tappava yhdistelmä. Sadan asteen pakkanen.