"Totuuden löytäminen" ei tarkoita, että minä ja vain minä olen löytänyt lopullisen ja muuttumattoman totuuden. Etsin yhä, vimmaisesti.

Olen kuitenkin löytänyt sen totuuden, että suuri osa median ja erityisesti sosiaalisen median luettavaksemme työntämistä tiedoista ja ajatuksista eivät osu oikeaan.

Syitä on monia. Propagandistit valehtelevat tai muuttavat totuutta suoraan ja tietoisesti. Moni ammattijournalisti taas ei yksinkertaisesti kykene perehtymään kirjoituksen kohteeseen riittävästi, usein aiheen vierauden tai ajanpuutteen vuoksi. Tämän huomasin aikanani antaessani lehdistölle lausuntoja; vain osa oikeista tiedoista onnistui siirtymään omista aivoistani reportterin kautta yleisön luettavaksi.

Tein kerran summittaisen arvion valtakunnallisesta laatulehdestä. Luin artikkeleita jotka liittyivät omaan ammattitaitooni ja asiantuntemukseeni. Noin 80% oli omien tietojeni perusteella oikein, loppu oli väärää tietoa tai perustelemattomia ja samalla vääriä johtopäätöksiä.

Totuus on ehkä aina suhteellinen ("Jokaisella on oma totuutensa"), mutta välillä se on niin lähellä absoluuttista, että siihen voi luottaa normaalitilanteissa. 1+1=2, vaikka kaksijärjestelmässä 1+1 onkin 10. Tällaisiin totuuksiin kiinnitän huomiota ja heijastan niitä omaan ajatteluuni.

Helppoa se ei ole minulle eikä kenellekään muullekaan epätäydelliselle ihmiselle. .