linna.jpg

Tänä aamuna luin eräästä lehdestä analyysiä eilisistä vaaleista. ”Toisen kierroksen voittaja on se, joka kykenee antamaan paremman vaikutelman…” (kursivointi minun).

Totta. Fakta ei kansan päättäessä puhu vaan vaikutelmat – eli olettamukset. Suomeksi: järki ei ole peruste vaan tunne.

Yritän, niin paljon kuin on mahdollista, käyttää järkeäni ja miettiä tulevaa Suomen presidenttiä ikään kuin hän olisi työnhakija ja minä vastaisin hänen rekrytoinnistaan. Olen monta monituista kertaa valinnut työntekijöitä organisaatioihin, joten jonkinlainen tuntuma asiaan on minulle kehittynyt. Sekä itse prosessista että siitä, onko valinta ollut onnistunut.

Olen jonkin verran tutustunut myös tutkimuksiin siitä, miten työntekijöitä pitäisi haastatella ja analysoida.  Eräs huono tapa on kiinnittää liikaa huomiota 1) henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja 2) ”sopivuuteen”, eli kykyyn sopeutua siihen tiimiin joka organisaatiossa jo on.

----

Tältä pohjalta ponnistaen, tässä on vastauksia tärkeimpiin tehtävään liittyviin kysymyksiin, joita esittäisin värvätessäni presidenttiä 6-12 vuodeksi.

Koulutus

  • Pekka Haavisto (jatkossa PH) on ylioppilas, joka keskeytti yliopisto-opinnot vuoden jälkeen. Ei jatko-opintoja.
  • Alexander Stubb (AS) on kansainvälisen politiikan tohtori. Bachelor of Arts Yhdysvalloista, ranskan kielen diplomi Ranskasta, Master of Arts Belgian Bruggen College of Europessa, tohtorin tutkinto London School of Economicsissa, aiheena EU.

Tärkein työkokemus (muut kuin ulkopolitiikka ja kansainväliset asiat)

  • PH: toimittajana vihreissä lehdissä. Poliittisissa tehtävissä: kansanedustajana, valiokuntien jäsenenä, ympäristö- sekä kehitysministerinä, Vihreiden puheenjohtajana, kaupunginvaltuustossa. YK:n palveluksessa, mm. kaivosonnettomuuden selvittäjänä.
  • AS: Pääministeri ja valtiovarainministeri. Suomen Akatemia. Ei muita työtehtäviä EU-asioiden, kansainvälisten tehtävien tai ulkopolitiikan ulkopuolella.

Tärkein työkokemus (kansainväliset asiat ja ulkopolitiikka)

  • PH: YK:n palveluksessa sekä EU:n ja ulkoministerin erityisedustajana useissa itäistä Afrikkaa koskevissa kriiseissä. Ulkoministerinä neljä vuotta 2019-2023.
  • AS: Tutkijana ulkoministeriössä ja Suomen EU-edustustossa. EU-komission puheenjohtajan neuvonantajana. Erityisasiantuntijana Suomen EU-edustustossa. Vieraileva professori College of Europessa,  ulkomaankauppaministerinä sekä ulkoministerinä kuusi vuotta 2008-2014. Firenzessä yliopistollisen instituutin professorina ja laitoksen johtajana. Europarlamentaarikko.

Nykyinen työpaikka

  • PH: Eduskunta, rivikansanedustaja.
  • AS: Yliopiston professori.

Julkaisutoiminta

  • PH: interrail-oppaita. Kaksi omaelämänkerrallista kirjaa. Artikkeleita, erityisesti Vihreiden lehdissä.
  • AS: lukuisia tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita mm. Financial Timesissa. Kokoelmateoksia ja omaelämäkerrallisia kirjoja.

Kielitaito

  • PH: kohtuullinen englannin ja ruotsin kielen taito.
  • AS: erinomainen suomen, ruotsin, englannin, saksan ja ranskan taito. Kohtuullinen italian taito.

Puoliso (presidentin tehtävässä puolisolla on tärkeä rooli presidentin rinnalla)

  • PH: ecuadorilainen parturi, ei korkeampaa koulutusta. Erinomainen espanjan kielen taito.
  • AS: englantilainen juristi. Erinomainen englannin kielen taito. Yliopisto-opintoja myös Belgiassa.

Suosittelijat, poliittinen tausta

  • PH: On tätä rekrytointia varten sanoutunut irti punavihreästä taustastaan ilmoittamalla olevansa ”ei punainen”. Suosittelijaryhmäksi ei käynyt pelkkä oma puolue. Moni sanoisi ”liberaali porvari” - mutta vihervasemmistotaustalla höystettynä.
  • AS: Vakaasti kokoomuslainen, suosittelijana Kansallinen Kokoomus. "Liberaali porvari"

Verkostoituminen ulkomailla

  • PH: Ulkoministeriaikanaan verkostoitunut paljon.
  • AS: Verkostoitunut erittäin laajasti niin opinnoissaan, Euroopan Parlamentissa kuin EU-edustustossa ja ulkoministeriössä. Lisäksi pitkällinen ulko- ynnä pääministerikokemus kansainvälisine suhteineen.

Ikä (tästä ei normaalirekrytoinnissa saisi puhua, mutta tässä kyllä, koska siihen kiinnitetään kuitenkin huomiota). Oletusarvona on, että presidentti on työssään kaksitoista vuotta.

  • PH: Tänä vuonna 66 vuotta, eli eläkeikäinen. 12 vuoden kuluttua 77-vuotias, eli samanikäinen kuin Donald Trump nyt, ja pari vuotta nuorempi kuin Urho Kekkonen joutuessaan seniiliytensä vuoksi syrjään.
  • AS: tänä vuonna 56-vuotias. 12 vuoden kuluttua 68-vuotias, eli kaksi vuotta vanhempi kuin PH nyt.

Asepalvelus, sotilasarvo

  • PH: siviilipalvelusmies
  • AS: korpraali

---

Näiden asioiden lisäksi on kiinnitettävä tietenkin rekrytoinnissa huomiota myös moniin yksityiskohtiin. Näkemyksellisyys on tässä tärkeä tutkittava asia. Erityisesti sen osalta kiinnittää huomiota PH:n idealistinen, vasemmistolaiseen ”rauhanaatteeseen” tukeutuva ajatus jo vuosikymmeniä sitten, että Suomen puolustuskyky pitäisi ajaa alas. Tiedot PH:n lain rikkomisesta kiinnostavat luonnollisesti rekrytoijaa, samoin kuin ristiriitaiset tiedot hänen kyvyistään esimiehenä. AS:lla ei vastaavia negatiivisia seikkoja löydy, sen sijaan erityisesti pääministerikausi ei ollut kaikkia poliittisesti tyydyttävä. AS:ia on pidetty "lapsellisena", mutta hän lienee aikuistunut.

En pääse rekrytoimaan, mutta tällaisen analyysin pohjalta lähden äänestämään Suomelle presidenttiä. Mietin toki ”arvojakin”, joita erityisesti vasemmisto haluaa pitää esillä tärkeimpänä kriteerinä. Kuten edellisessä blogissani sanoin, minulle tämä ei ole niin tärkeää – niin minun kuin Suomen kansan arvot tulevat toivottavasti jostain muualta kuin kulloiseltakin presidentiltä.