Tällainen kansainvälisen politiikan umpelo seistä tollottaa suu auki. Olisipa edes kauniit, isot hampaat ja leveä hymy joita väläyttää samalla, mutta kun hampaatkin ovat kellertävät niin näytän täydeltä pölhöltä. Ja änkytän.

Niinistön suku sukkuloi kansainvälisessä politiikassa mutta suuntaa ei ole kai sovittu sukukokouksessa. Sauli-herra suomettuu Venäjällä yrittäen pelastaa Ukrainan tilannetta, ja nyt veljenpoika Ville haukkuu kansainväliselle kapitalistilehdistölle Suomen hallitusta suomettumisesta ja kytkee luovalla tavalla ulko- ja energiapolitiikan.

Jotta oikeasti tietäisi mitä Niinistön suvussa tapahtuu ja kuka on oikeassa missäkin, olisi kai päätettävä onko suomettuminen pahaa vai hyvää. Viime kierroksella, 70-luvulla, kun termi keksittiin, kukaan ei olisi kuvitellutkaan puhuvansa lehdistölle suomettumisesta, sen verran sanaa hävettiin. Oli vain "aktiivista ystävyyspolitiikkaa", ja suomettuminen oli haukkumasana joka tarkoitti rähmällään olemista itään päin. Nyt sitten hallituksen edustaja, ministeri kertoo estottomasti medialle asiasta, vaikka se on tulenarkaa keskustelua EU:n sisällä. Ja toisaalla ihmetellään Kokoomuksen ja venäläisen ydinpommivalmistajan sopuisaa suomettuvaa keskustelua - jonka venäläinen käyttää hyväkseen.

Nyt ollaan eri tilanteessa kuin 70-luvulla, ja uskallanpa veikata, että eivät Niinistöt eikä maan hallitus voi olla täysin varma oikeasta politiikasta. Jokainen käyttää tilannetta oman asiansa ajamiseen ja tärkein, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, taitaa jäädä taustalle ajatuksissa. Ville N. intoutui suomettumishaukkuunsa, jota monet vanhemmat kansalaiset pitivät lähes maanpetoksena, keksiessään syitä hallituksesta lähtöön. Kokoomus ajoi venäläisen ydinvoimalan saamista ajaakseen omaa energiapolitiikkaansa. NATO-intoilijat saavat Venäjän tilanteesta uhkakuvia joilla osoittaa olevansa oikeassa. NATO-vastustajat pönkittävät myös omaa jähmeää kantaansa ihmetellessään miksi Suomen pitäisi osallistua NATOn ja Venäjän skismaan. Ja kukaan ei taida ajatella, että olemme aivan uudessa kansainvälisessä, tuntemattomassa tilanteessa.

Sosiaalisessa mediassa levisi demarien ex-kansanedustajan lausuma, jossa hän kehotti Vihreitä pysymään liito-oravien ja pyöräteiden kimpussa ja jättämään ulkopolitiikan muille. Kokoomusaktiivi puolestaan muistuttaa, että vuonna 2002 Vihreät kannattivat maakaasun - fossiilisen polttoaineen - ostamista Venäjältä. Vihreät kehuvat omaa Niinistöään, ja suuri osa Suomen kansasta on valmis nostamaan Tasavallan Presidentin valtiomiessarjaan.

Saanko luvan tollottaa suu auki vai osaako joku arvon lukijoista kertoa, kenen riveissä juuri tänään pitäisi seisoa?